اتحادیه انجمنهای ایرانی علوم ریاضی- مقدمه
پنجمین رویداد علمی مشترک بنیاد علمی اکو و اتحادیه برگزار می شود

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1402/8/25 | 
اتحادیه انجمن های ایرانی علوم ریاضی و بنیاد علوم اکو صمیمانه از شما دعوت می کند تا در مجموعه سخنرانی های رایج در مورد ریاضیات و علوم شرکت کنید.
کدام یک از مفاهیم ریاضی زیر طبیعی تر است: «بی نهایت» یا «عدد پایه»؟
سخنران: پروفسور مهدی رجبعلی پور
سه شنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۲ ساعت ۹:۳۰ به وقت ایران و ساعت ۱۱ به وقت پاکستان

Zoom ID: ۸۵۸ ۰۲۱۶ ۷۴۱۱
Password: ۴۵۰۶۴۷

Zoom Link:  https://shorturl.at/bstPZ
 
چکیده: اول اینکه چرا این دو مفهوم با هم قابل مقایسه هستند؟ این ممکن است یک نکته بحث برانگیز باشد که در این گفتگو مطرح می شود. برای آماده شدن، ذکر کنیم که در حالی که عدد پایه مورد استقبال ریاضیدانان نیمکره شرقی (آفریقا، آسیا و اروپا) قرار گرفت، "بی نهایت" مورد انزجار اکثر ریاضیدانان و فیلسوفان دنیای قدیم (به جز شاید در هند) قرار گرفت. ). هزاران سال پیش، اعداد پایه به طور طبیعی به صورت ۲، ۵، ۱۰، و ۲۰ و به طور مصنوعی (اگر جرات اصلاح قید را داشته باشم) به عنوان ۶۰ ظاهر می شدند. اما "بی نهایت" به عنوان یک مفهوم ریاضی به طور رسمی معرفی شد تا قبل از اینکه آبراهام رابینسون کتاب خود را در مورد تجزیه و تحلیل غیراستاندارد در سال ۱۹۶۶ منتشر کرد. شاید این تنفر از بی نهایت باعث شود که باور کنید بی نهایت طبیعی نیست. اما ما در اینجا استدلال می کنیم که ذهن ساده انسان اولیه «بی نهایت» را به عنوان یک «چیز طبیعی» (یا شاید «کمیت») پذیرفت و این ذهن پیچیده فیلسوفان (بعد) بود که تصمیم گرفتند راه دیگری را طی کنند. اعداد پایه در دنیای قدیم به عنوان روش های طبیعی برای مدیریت مفاهیم دوگانه "بی نهایت" و "بی نهایت کوچک" به وجود آمدند. در نیمکره غربی (آمریکای مرکزی)، "روز قیامت" به صحنه آمد و سه مفهوم "بی نهایت"، "عدد پایه" و "صفر" در مفهوم واحد "روز قیامت" فرو ریختند و در غیاب هیچ مفهومی. از کسری، هیچ اشاره ای به بی نهایت کوچک ظاهر نشد.

Bionote – پروفسور مهدی رجبعلی پور
پروفسور مهدی رجبعلی پور در سال ۱۳۲۴ در کرمان متولد شد که عضو فرهنگستان علوم ایران و استاد بازنشسته ریاضی دانشگاه کرمان است و سالها ریاست انجمن ریاضی ایران را بر عهده داشت. او در دانشگاه پهلوی به تدریس و تحقیق مشغول بود. دانشگاه رضا شاه؛ دانشگاه شهید باهنر کرمان; دانشگاه دالاهو؛ دانشگاه تورنتو؛ دانشگاه واترلو و مرکز فیزیک نظری عبدالسلام. وی تاکنون ۲۱ دکترا داشته است. دانش آموزان در رشته ریاضی برخی از امتیازات و جوایز وی به شرح زیر است: بورسیه تحصیلی دکتری. برنامه در دانشگاه تورنتو؛ استاد و پژوهشگر محترم وزارت فرهنگ و آموزش عالی ایران؛ دانشیار ارشد مرکز بین المللی فیزیک نظری (تریسته، ایتالیا)؛ برگزیده جشنواره چهره‌های برجسته ایران؛ برنده جایزه افضلی پور تجلیل از انجمن ریاضی ایران با اعطای جایزه سالانه محمد رجبعلی پور در جبر خطی؛ برنده جایزه بهزاد برای موفقیت در خدمات و مدیریت ریاضی. همراه با همسر مرحومش بنیانگذار خانه ریاضیات کرمان. استاد رجبعلی پور بیش از ۸۰ مقاله در مجلات بین المللی دارد. چندین مقاله ارائه شده در کنفرانس های بین المللی؛ بیش از ۲۵ مقاله در مجلات ملی.

راه های ارتباطی: 
نشانی مطلب در وبگاه اتحادیه انجمنهای ایرانی علوم ریاضی:
http://uisms.ir/find-1.56.94.fa.html
برگشت به اصل مطلب